torstai 10. joulukuuta 2015

Nazca lines, todellakin vain kerran elämässä

Nazcaan eksyimme tietenkin kuuluisien Nazca linjojen vuoksi. Nazca linjat ovat Nazca-kuulttuurin intiaanien autiomaahan tekemiä valtavia kuvioita: suoria linjoja, geometrisia kuvioita ja eläinhahmoja. Kuvot tehtiin arviolta 200 eaa ja 600 jaa. siiretelemällä tummia pintakiviä niin että vaalea maaperä tuli näkyviin.

Nazcan kuviot löydettiin 1920-luvulla, mutta kukaan ei tiedä miksi linjat ovat alunperin tehty. Itse uskon kuitenkin siihen teoriaan, että Nazca inkat yrittivät lepytellä sateen jumalia. Alueella nimittäin sataa 4 mm vuodessa ja Nazcan kulttuurin arvellaankin tuhoutuneen kuivuuteen. Kuviotkin ovat säilyneet näihin päiviin saakka, sillä sadevesi ei ole huuhtonut niitä pois.

Ensimmäiselle aamulle olimme varanneet lennon linjojen tutkimiseen. Matkasimme pienimmälle lentokentälle missä olin ikinä ollut, menimme turvatarkastuksen läpi ja sullouduimme pieneen purkkiin venäläisen pariskunnan, oppaan ja lentäjän kanssa.

Eipäs ole lentäjä ottanut minusta aikaisemmin kuvaa lentokoneen kanssa.

Koneeseen sullouduttua alkoi hirvittää aika lailla. Se oli niiiin pieni, peltiä siellä täällä. Kuitenkin kun päästiin liikkeelle ja kone nousi ilmaan, aloin nauttia lennosta. Tämähän on ihan hauskaa!

Lysti loppui kutenkin lyhyeen kun pääsimme ensimmäisen kuvion kohdalle. Kuvioitahan ei voi nähdä koneen lattian läpi, eihän? Siispä lentokoneen siipi maata kohti ja pyöritys kuvion ympäri, että ikkuna osoittaa maata kohti ja kuvion näkee kunnolla. Kun täysi kierros on tehty, kone pyörähtää toiselle kyljelle ja täysi kierros toiseen suuntaan. Täytyyhän toisellapuolella konetta istuvienkin saada hyvä valokuva. Ensimmäisen kuvion jälkeen sai tosissaa keskittyä, että aamupala pysyi sisällä.



Jaksaa hymyilyttää kaikesta huolimatta
Mutta olihan ne mahtavan näköisiä! Suorat linjat ovat jopa 13 km pitkiä ja lähtevät yleensä jostakin keskipisteestä. Eläinkuviot esittävät esimerkiksi hämähäkkiä, kolibria, papukaijaa, apinaa, ja valasta. Kuvioita oli äärimmäisen hankala kuvata, mutta ankaralla muokkaamisella kuviot sai kuitenkin näkyviin.




Lento kesti 35 minuuttia ja hintaa sillä oli $85. Todellakin joka pennin arvoinen, vaikka melkoista pyöritystä olikin.

Nazcasta matka jatkuu yöbussilla kohti vuoristoa. Seuraava pysäkki: Cusco!

2 kommenttia:

  1. Ai miten siistiä! Lentäjillä varmaan hauskaa kahtella oksennusta pidättäviä turisteja ja pyöriä kahta kauhiammin :D

    VastaaPoista
  2. No niin mä ainaki tekisin :D jos siis itelläni olis kaikki ok...

    VastaaPoista