perjantai 28. heinäkuuta 2017

Purjedus Whitsundaylla

Huh, miten nopeaa se aika rientää! Juuri nyt olemme Alice Springsissä, Australian keskustassa odottelemassa touria sille suurelle punaiselle kivelle. Täytyy käyttää aika hyödyksi ja koittaa vähän kirjoitella tännekin.

Airlie Beachilta otimme kahden yön ja kahden päivän purjehduksen muutaman tunnin päässä sijaitseville Whitsunday saarille. Pääkohteena meillä oli Whitehaven beach, joka on äänestetty yhdeksi Australian parhaista rannoista.


Aluksena meillä oli kuvassa keskellä näkyvä Adventurer. En vieläkään ymmärrä miten me kaksitoista matkustajaa ja kaksi miehistön jäsen mahduimme nukkumaan tuolla, mutta sisällä oli todella hyvin tilaa, vaikka makuutilojen lisäksi sisällä oli keittiö, ruokapöytä ja kaksi kylppäriä. Minun punkka oli kapein missä olen ikinä nukkunut (max. 50cm), mutta silti ei ahtaanpaikan kammo iskenyt missään vaiheessa. 

Lähdimme Airlie Beachin satamasta iltapäivällä ja seilasimme Whitsundayn saaristoon. Saavuimme ankkurointipaikkaan sopivasti auringon laskiessa. Minä tunnollinen punaviinin juoja en saanut tuoda punkkua laivaan, mutta onneksi Brisbanen lentokentän ilmaisen viininmaistattajan avustuksella selvisi, että minä pidän todella hedelmäisistä valkoviineistä.

Pimeän tultua laivan perään syttyi kaksi sinistä valoa, jotka houkuttelivat kaloja. Pari sinttiä siinä uiskentelikin kun istuimme laivan perällä viiniä juoden ja muiden matkaajien kanssa jutellen. Sitten kuitenkin laivan perästä kuuluu polskahdus. Tuo ei ollut mikään pikku sintti. Viiden delfiinin parvi oli tullut leikkimään meidän sinisellä valolla! Siinä ne vikisivät, hyppivät ja syöksyivät meidän laivan takana puolen tunnin ajan, ihan mieletöntä!




Seuraavan päivän aamuna rantauduimme saareen, josta oli puolen tunnin kävelymatka kuuluisalle Whitehaven rannalle. Ensin kuitenkin poikkesimme näköalatasanteelle, josta näki koko komeuden. Tämä oli toinen paikka maailmassa, jossa en ollut uskoa silmiäni, että miten kaunista siellä oli (ensimmäinen on tietenkin Etelämanner).



Surfer's Paradisesta löysin mielettömän hienot bikinit, jotka olivat ihan törkeen kalliit. Silloin niistä ei kuitenkaan ollut juuri oikeaa kokoa tarjolla ja jouduinkin jättämään ne liikkeeseen pitkin hampain. En ole matkallamme törmännyt siihen liikkeeseen enää toistamiseen, mutta Airlie Beachiltä se taas löytyi ja mitkäs siellä olivat minua heti ovella vastassa! Ja vielä tarjouksessa! Ihan yhtä hienot kuin muistinkin. Niitä kun sovitti päälle, tuntui kuin olisi heti laihtunut 5kg. Se on niin harvinainen tunne bikinikaupoilla, että ei niitä voinut sinne jättää. Tarjoushinnasta huolimatta, ne maksoivat enemmän kuin kehtaan myöntää, mutta en ole täällä sukkia kummempia ostanut, joten menkööt. Whitehaven beach oli juuri niiden arvoinen ranta.


Whitehaven beach on kuuluisa sen äärimmäisen valkoisesta ja hienosta hiekasta. Hiekka koostuu 98% silikasta, joka on kulkeutunut alueelle merivirtojen mukana. Hiekka on niin kirkkaan valkoista, ettei se kuumene edes äärimmäisen lämpimänä päivänä ja niin hienoa, että sillä voi kiillotta jalokiviä. Kaiken hienon lisäksi, se on äärimmäisen pehmeää kävellä.







Rannalla nautiskelun jälkeen, muutimme ankkurointi paikkaa ja saimme kokeilla paddle boardia ja kajakkia. Me tietysti nappasimme heti paddle boardit, mutta virtaus oli niin kova, että menosta nauttivat enemmän laivaan jääneet naureskelijat kuin me melojat.


Huhtikuun alussa riehunut Debbie sykloni iski tälle alueelle kaikkein pahiten ja hirmumyrskyn jäljet olivat edelleen selvästi nähtävillä. Suurin osa rannikon rakennuksista tuhoutui, mutta niitä on korjattu kovaa vauhtia. Lähes kaikki korallit kuolivat myllytyksessä, mutta niitä ei noin vain korjata. Menee kymmeniä vuosia ennen kuin alue kukoistaa samalla tavalla, mutta kyllä meille löytyi yksi spotti, missä oli hyvä snorklata. Laivamme kapteeni kertoi että alueen turismi on kärsinyt myrskystä valtavasti, mutta se oli kuitenkin alueen tulevaisuudelle välttämätön. Ennen myrskyä vedenlämpötila oli nimittäin 32-33 astetta, mikä alkaa olla korallille aivan liian lämmin. Korallit olivat pikkuhiljaa kuolemassa, mutta Debbie laski veden lämpötilaa kymmenen astetta ja alueen korallien on mahdollista selvitä ja lisääntyä uudelleen. Myrsky olikin kuin reset-nappula, joka oli alueen selviytymiselle välttämätön.





Whitsundays on mielettömän nätti paikka, jossa kannattaa ehdottomasti käydä. Ihania paikkoja ja kauniita auringon laskuja. Meidän matkamme jatkui täältä Cairnssiin!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti